Skordalia
Σκορδαλιάς - skordalia - česneková bramborová kaše
Historie:
Původně se tento tradiční řecký pokrm připravoval ze starého chleba. V Řecku se totiž začaly používat a pěstovat brambory až na začátku 19. století našeho letopočtu, díky prvnímu řeckému "VLADAŘI" Jannis Kapodistrias, který pocházel původně z ostrova Korfu. Po osvobození Řecka od Turků, byla v Řecku chudoba Jannis Kapodistrias se rozhodl dovézt brambory.
Dnes se tento pokrm, který se jí hlavně s obalovanou treskou, připravuje i z brambor. Tento recept mám od svého kamaráda Panajotise, který připravuje výborné mořské pokrmy.
Jdeme na to:
- oloupeme a nakrájíme brambory na malé kousky,
- dáme je vařit do osolené vody dokud nezměknou,
- mezitím si oloupeme několik stroužků česneku,
- připravíme si do uzavíratelné skleničky extra panenský olivový olej, vinný ocet a citron, pořádně rozmícháme,
- nadrtíme si pár vlašských ořechů,
- nakrájíme čerstvý kopr,
- jakmile se brambory uvaří, slijeme je,
- do uvařených brambor přidáme nastrouhaný česnek, koření na brambory, sůl, pepř, kopr, vlašské ořechy, směs (oleje, citronu a vinného octa) a tyčovým mixérem nebo ručním hnětačem smícháme a můžeme podávat.
Bakaliaros me skordalia - Treska s česnekovkou
Tato pochoutka je taková řecká "fish and chips"
Je to vyvážená pochutina, jelikož slaná treska zvyšuje tlak ale česnek ho naopak snižuje.
Dnes se tato specialita podává vždy 25. března.
Je spousty restaurací v Řecku, které se na to specializují a nebo si ji můžete udělat i vy doma.
Recept zase někdy příště.
Kali orexi = dobrou chuť
Záznamy nebyly nalezeny...