MastiQua perlivá voda s MASTICHOU 330 ml
Co se stane, když smícháte 2 500 let staré dědictví s čistou perlivou vodou? Mastiqua. Jeho tajemstvím jsou drahokamy podobné slzy stromu mastichy (Lentišek), které pocházejí výhradně z ostrova Chios – a jsou dlouho vyhledávány místními obyvateli i cizími nájezdníky pro své uklidňující a léčivé účinky. U Mastiqua jsou tyto vlastnosti nejen zachovány, ale také vylepšeny. Sklenka vychlazené, perlivé mastiqua navozuje šok svěžesti, nemluvě o úlevě z příliš nadšeného stolování.
Říkáme tomu Mastiqua.
Složení: Voda, extrakt z chioské mastichy / mastichová voda (0,76 %), oxid uhličitý, aroma mastichy, přírodní aroma máty.
Nutriční hodnota na jedno balení:
Cukry: 0 g
Sacharidy: 0 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Celkový tuk: 0 g
Sůl: 0,g
Výrobce: P.Mela 26, Aridea 58400, Řecko
Přirozeně infuzovaná mastichová voda je produktem destilace čisté mastichy pomocí páry. Sklenka mastiqua přináší šok svěžesti se vším zdravím vzácných drahokamů masticha.
Chioská masticha byla Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (E.M.A.) oficiálně schválena jako přírodní lék. Výbor pro rostlinné léčivé přípravky (H.P.M.C.) dosáhl jednomyslné shody a zařadil Chioskou mastichou do kategorie tradičních bylinných léků se dvěma terapeutickými indikacemi: dyspeptickými poruchami a zánětem kůže a hojením kožních ran.
Jedinečné stromy masticha na Chiosu prolévají vzácné slzy pryskyřice
mastichy.
Jako vzácný dar matky přírody se masticha používá různými způsoby, a to jak pro svou chuť,
tak pro své osvědčené léčivé vlastnosti.
Účinnost přírodního vodného extraktu z chioské mastichy při léčbě syndromu dráždivého tračníku: randomizovaná kontrolovaná klinická studie MASTIQUA
Shrnutí
Syndrom dráždivého tračníku (IBS) je chronické funkční gastrointestinální onemocnění charakterizované bolestí břicha a nežádoucími změnami funkce střev (frekvence stolice a/nebo složení stolice) v nepřítomnosti organického gastrointestinálního onemocnění. Chioský masticho, pryskyřice stromu mastichy (Pistacia Lentiscus var. Chia), je přírodní produkt bohatý na bioaktivní složky se silnými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi, které by mohly přispět k úlevě od příznaků IBS.
Cílem této studie bylo prozkoumat potenciální přínosy přírodního vodného extraktu z Chioské mastichy při léčbě IBS.
Studie zahrnovala 55 dospělých pacientů s IBS z regionu Attica v Řecku, kteří byli randomizováni do 4 skupin: skupina s nízkou dávkou mastichy (LDMG), kontrolní skupina s nízkou dávkou (LDCG), skupina s vysokou dávkou mastichy (HDMG) a kontrolní skupina s vysokou dávkou (HDCG). Pacientům ve studiích LDMG a HDMG byly poskytnuty experimentální nápoje obohacené o přírodní vodný extrakt z chioské mastichy (LDMG: Středomořský perlivý nápoj Mastiqua s vodou Mastiha; HDMG: Řecká limonáda Mastiqua s perlivou vodou Mastiha) a byli požádáni, aby konzumovali 600 ml/den po dobu 3 měsíců. Pacientům v LDCG a HDCG bylo podáváno stejné množství placebo nápojů, které neobsahovaly žádné bioaktivní složky Chioského mastichu, ale měly stejné organoleptické vlastnosti (vzhled, chuť, vůni atd.). Před i po intervenci byli všichni pacienti hodnoceni z hlediska závažnosti příznaků IBS a kvality života prostřednictvím mezinárodně ověřených dotazníků, zatímco vzorky krve nalačno byly také odebrány pro laboratorní analýzy. Na konci intervence byli pacienti také požádáni, aby vyhodnotili organoleptické vlastnosti studovaných nápojů.
Průměrný věk pacientů byl 44 let, většinu tvořily ženy (74,5 %) a přibližně polovina (47,3 %) měla nadváhu nebo obezitu. Průměrné skóre závažnosti symptomů IBS bylo 219 (rozmezí 0-500, vyšší hodnoty odpovídají závažnějším symptomům), což ukazuje na mírnou až střední závažnost IBS, zatímco průměrné skóre kvality života bylo 66 (rozmezí 34-170, vyšší hodnoty odpovídají horší kvalitě života), což ukazuje na mírné zhoršení kvality života. Na konci studie bylo pozorováno významné zlepšení závažnosti symptomatologie IBS (např. bolesti břicha, nadýmání a nespokojenost se střevními návyky) a různých parametrů kvality života pacientů (např. dysforie, narušení každodenních aktivit, vnímání těla, zdravotní obavy, vyhýbání se jídlu, sociální vztahy a sexuální zdraví) ve dvou intervenčních skupinách (LDMG a HDMG), zatímco ve dvou kontrolních skupinách (LDCG a HDCG) nebyly pozorovány žádné významné změny. Pokud jde o laboratorní analýzy, nebyly pozorovány žádné významné změny v biochemických markerech (glukóza, cholesterol, triglyceridy atd.) v žádné skupině studie, nicméně trend ke zlepšení byl pozorován u vybraných markerů zánětu (interleukin 6) a oxidačního stresu (celková antioxidační kapacita séra) pouze v intervenčních skupinách (LDMG a HDMG). Kromě toho pacienti všech studijních skupin uvedli, že jsou velmi spokojeni s organoleptickými vlastnostmi studovaných nápojů (chuť, dochuť, vůně a textura) a že je pravděpodobně budou konzumovat i po skončení studie a doporučí je svému sociálnímu prostředí.
Závěrem lze říci, že konzumace nápojů obohacených o vodný extrakt z chioské mastichy může zlepšit závažnost příznaků a kvalitu života pacientů s IBS.
Klíčová sdělení
Konzumace přípravku MASTIQUA zlepšuje závažnost příznaků IBS. Konkrétně konzumace přípravku MASTIQUA zlepšuje příznaky bolesti břicha a nadýmání, nespokojenost se střevními návyky a dopad těchto příznaků na kvalitu života. Závažnost symptomů IBS byla hodnocena pomocí validované škály závažnosti symptomů IBS (IBS-SSS).
Konzumace přípravku MASTIQUA zlepšuje kvalitu života pacientů s IBS. Konkrétně konzumace přípravku MASTIQUA zlepšuje několik parametrů kvality života, jako je nepohodlí, výkon každodenních činností, tělesný obraz, obavy o zdraví, vyhýbání se jídlu, sociální vztahy a sexuální zdraví. Kvalita života byla hodnocena pomocí validované kvality života IBS (IBS-QOL).
Konzumace přípravku MASTIQUA vede k malému zlepšení hladiny zánětu (interleukin 6) a oxidačního stresu (celková antioxidační kapacita séra) u pacientů s IBS.
Nápoje MASTIQUA jsou bezpečné a pacienty s IBS dobře snášené. Většina pacientů hodnotila chuť, dochuť, vůni a texturu nápojů MASTIQUA jako dobrou nebo velmi dobrou a prohlásila, že by je byla ochotna konzumovat i po skončení studie a doporučit je ostatním.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.