Gigantes fasolies sto fourno - Obří fazole pečené v troubě

Toto jídlo je jedno z nejtradičnějších řeckých jídel. Proč? Jelikož Řecko bylo téměř 400 let ovládané Osmany (Turky) a byli velice chudí, takže na maso nebyly peníze, ale potřebovali něco, co je zasytí, je zdravé a zároveň chutné. Příprava je velice jednoduchá, jen je potřeba dodržovat přesný postup.

Ingredience na 4 porce:

250 g obřích fazolí

2 velké cibule

4 stroužky česneku

2 stonky řapíkatého celeru

2 střední mrkve

4 jarní cibulky

2 papriky

1 kus celé skořice

2 ks bobkového listu

sůl 

pepř

extra panenský olivový olej

šťáva z půlky citronu

rajčatový protlak

250 g krájených rajčat

lžíce cukru

200 ml bílého vína

rozmarýn

250 ml vody

 

K servírování:

petrželová nať

oregano

extra panenský olivový olej

řecký pita chléb

řecký sýr

Nejprve fazole namočíme na noc (12 až 24 hodin) do vody se solí. Následně fazole přecedíme a opláchneme studenou vodou, ať tam nezůstane žádná sůl. Fazole vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou a dáme je vařit. Jakmile se začnou fazole vařit, stopneme si přesně 1 hodinu. Mezitím si můžeme připravit zeleninu (cibule, česnek, řapíkatý celer, mrkev, jarní cibulka, petrželová nať). 

Do velkého hlubokého hrnce nalijeme lehce olivového oleje. Můžeme začít se zeleninou. Cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kousky a dáme do hrnce s olejem, pak přidáme na kostičky nakrájený řapíkatý celer, papriku na slabé plátky, mrkev na kostičky, jarní cibulku, česnek a nakonec polévkovou lžíci cukru. Pořádně promícháme a ještě přidáme 1 kus celé skořice (případně 1/2 čajové lžíce mleté skořice) a 2 kusy bobkového listu. Smažíme na mírném ohni cca 7 minut. Přidáme polévkovou lžíci rajčatového protlaku a pořádně zamícháme. Poté zalijeme skleničkou bílého vína a necháme odpařit alkohol. Když už není cítit alkohol, tak přidáme cca 250 g nakrájených rajčat se šťávou a zalijeme 250 ml vody, pořádně promícháme. Posypeme 1 polévkou lžící rozmarýnu, sůl, pepř a šťávu z půlky citronu. 

Už se blížíme pomalu do finále. Uvařené fazole přidáme do zeleninové směsi, pořádně celé promícháme.  Rozehřejeme troubu na 180°C. Do hlubokého pekáče dáme celou směs (zeleninu s fazolemi), zakryjeme alobalem a vložíme do trouby a pečeme cca 1 hodinu. 

Po 45 minutách ochutnejte, zda jsou fazole a mrkev měkké a pokud ano, tak můžeme servírovat. 

Během servírování nechte troubu ještě zapnutou a vložte do ní řecký pita chléb na cca 2 minutky. K fazolím se hodí buď řecký sýr FETA nebo MANOURI. Pitu nakrájejte na 4 kousky, posypejte solí a řeckým oreganem

Než se pustíte do fazolí, tak je ještě lehce zalijte extra panenským olivovým olejem, čerstvě nasekanou petrželovou natí a řeckým oreganem.

Kali orexi = dobrou chuť

Obrázek rubriky

 

Záznamy nebyly nalezeny...